Friday, November 2, 2012

. .bandung # part 3

blog e yokoso yaya ayarus


hohoooo
belom habis lagi cerita bandung
ada kawan sekolah minta hapdate how to survive at bandung :)

heheheheee
yaya tak laa pandai benor nak turun ilmu tips tips ke bandung
tapi boleh laaa curah apa yang ada
entry ni sesuai bagi sapa sapa belom penah travel kesini laaaa
yang dah TEREL travel tu, haaaa laju laju laa mouse korang pi keatas tekan butang pangkah :)






tips tips ke bandung versi yaya ayarus



first part


singgah ke web airasia.com untuk booking tiket flight
haaaaaa tempah laaa waktu ada promosi 
kekadang boleh dapat RM150 pergi dan balik inclusive luggage 15kg!

set date bagus bagus sikit
misal nyaa kalau nak murah, selalu orang book pernerbangan pada hari bekerja dan bukan public holiday :)
isnin, selasa, rabu, khamis, jumaat
macam yaya hari tu, pergi hari khamis hahhahaaha
airport tak lah sesak sangat macam weekend
tapi ramai tu tetap laaa ramai :)
tapi kalo korang nak jimat cuti korang, book je laa weekend yep 

okek sila book flight anda now!









luggage minimum check in 15kg boleh up sampai 40kg
selalu pegi tak payah amek luggage pon takpa, handcarry sudahh
tapi kalau malas handcarry, check in jer bag tu, minimum 15kg

bila balik, amek laaaa luggage, 
kalo dah membeli belah tu 40kg pon tak cukup hahahah
kalo tak banyak beli sangat 20kg pon cukup
online booking tiket plus luggage terus jer :)
kalau sampai sampai air port tibe tibe bag terlebih berat, haaaaaa bayar laa 1kg = RM40
** waaaaaaa pengalaman terlebih 2kg mase pi japang dulu gara-gara masuk ayam kfc





second part


lepas book tiket, boleh laaaa book hotel/homestay pulak
haaaa yang ni yaya try and error jer
mana laaa penah pegi dolu dolu, so book je hotel yang best2
google tengok2 cara promosi kat web dorang menerusi gambar bilik dan lain lain

hotel ni bagi yaya, takpayah nak mahal sangat laaaa
nak tidur nyenyak pon tak sempat
tidur petang lagi laaa tak!
bukan nak pi honeymoon atau bercuti macam boss boss 

hoii boss yaya dulu, pi korea katanya, yaya cakap banyak membeli ke?
hoooo dia cakap banyak tidur jer ;)
pagi petang nak tidur best best sebab nak release tension, nak bercuti, nak bersantai
no jalan jalan sangat :)
itu lah namanyaaaa bercutiiiii :)
haissssss


okek ni senarai hotel yg yaya suggest :)
plus minus dari kakak ipar



1. Tubagus Ismail homestay 
Jalan Tubagus Ismail 3, No. 12, Bandung
Phone : +62 815 7389 0426
Email : rumahtubagus@yahoo.com
*** tak ingat laaa berapa RM hari tu haiyakk
first homestay yaya duduk, ok laa, cuma takde living :)
2. Orange Home's Hotel 
cuma dia jauh dr jln besar
)
JL. Babakan Jeruk 1 No. 76, Sarijadi, Bandung, Indonesia 
Kelamin standard (Standard double - 2 adult inclusive airport pick up)
RM76 (asal :- MYR 176)
second time yaya datang bandung, ok laa, cuma jauh dari jalan besar


3. Augusta Valley Hotel 
Jl. Cipaku I No. 19, Bandung
Type :- Deluxe with b/fast
MYR 83 (asal :- MYR 216)
Hotel ini INDAH KHABAR DARI RUPA. REJECT ----> kakak ipar yaya duduk situ )


4. Buminanienie Family Guest House
15 Wira Angun Angun Street, Bandung 40115
Stardard with b/fast
MYR 76 (asal :- MYR 227)


5. Patradissa Hotel
Jl. Wastukencana No. 7A, Bandung
Deluxe with b/fast
MYR 80 (asal :- MYR 165)


6. Pop! Hotel Bandung Festival CTLink 
(hotel ni comel sangat haha soooo colorful ;p)
Jl. Peta No. 241, Bandung 40323 
Standard with b/fast
MYR 84 (asal :- MYR 198)
Jl. Cihampelas 222, Bandung
(Superior free roundtrip airport transfer) with b/fast
MYR 92 (asal :- MYR 203)


8. Grha Ciumbuleuit Guest House
Jl. Ciumbuleuit 156, Bandung 40142
(Standard hot deal) with b/fast
MYR 87 (asal :- MYR 244)


9. Maribaya Family Guest House
Maribaya Raya Street Number 28, Bandung 40391
standard MYR 85 (asal :- MYR 171)
Suite MYR 119 (asal :- MYR 239)



haaaaaaaaaa banyak lagi laaaaaa
boleh mintak bantuan pakcik google jer ;)
yang penting korang baca habis habis apa yang ada pada hotel tersebut
bagi yaya, perkhidmatan yang paling yaya perlukan ialah

1. mesti ada Wifi wireless di sekitar kawasan hotel terutama didalam bilik!

2. perkhidmatan urut mengurut atau aroma terapi :)

3. servis transfer ulang alik ke lapangan terbang bandung

4. penyediaan transpotation atau reception dia boleh panggilkann teksi utk pegi mana2

5. cafe! malam malam mesti lapar, turun bawah je dah boleh makan :)

6. ada kawasan kawasan mcm taman ke, haaaa motif? nak bergambar laaa citernya

7. swimming pool ---> tak payah pon takpe, bukan ada anak kecil pon, kalo nak mandi jugak moh laa mandi manda di malaysia jer :) *sunway lagoon jommmmm






third part



traspotation
haaaaa yang ni, kalau memang tujuan nak berjalan jalan, 
elok laaaa kalao amek sorang pak supir
pak supir sana boleh tahan baik baik
dia akan bawa korang kemana sahaja, seharian berjalan sampai letih

ikut tujuan laaaa :)

macam yaya first datang bandung memang tujuan nak berjalan jalan, maka
amek perkhidamtan pak supir dari hari pertama hingga hari hari terakhir :)
kereta ke van ke terpulang pada jumlah penumpang
kalo 4 orang, better amek kereta jer
kalo 5 orang, dilarang keras amek kereta, walaupun 4 orang duduk belakang kecil2 je tubuh
kereta indonessia tak boleh 4 orang duduk belakang!

okek ni pak supir terpilih :)
Supir :- Pak Endang +6285322711666 / +6287824072911



okek then, 
second time yaya datang bandung, tujuan dia nak membeli belah je :)
makanya perkhidmatan pak supir hanya amek satu hari jer nak berjalan jalan
hari2 yang lain memang kerja dia nak membeli belah di pasar baru jer seperti disini dan disini :)
so bila nak membeli belah di pasar baru, amek teksi je dari hotel :)
teksi dari hotel yaya hari tu RM8 sehala, satu teksi ada 4 orang :)



siap!!
lain lain travel check list boleh rujuk disini pula yep :)


senarai tempat di bandung yang korang boleh pegi :)


1. Pasar Baru laaaaaa
2. Gunung tangkuban parahu
3. Kawah Putih
4. Bandung Trade center
5. Parris Van Java Mal
6. Factory Outlet (yang ni mesti pegi disepanjang jalan)
dll




pesanan yaya

1. sampai disana, korang akan culture shock dengan budaya orang indonesia yang akan berkerumun menjual barang barang seperti keychain, pen, dll
yaya sarankan, korang kena hati kering dengan tidak mengendahkan satu pon orang yang berbuat demikian
sebab, satu kali anda melayan untuk membeli atau bertanya, sepuloh lagi akan ikut kerumun anda
set siap siap apa nak beli, contoh nak beli fridge magnet, beli dekat orang orang pasar baru, runding harga tak lebih 5 minit, kemudian bayar dan blah cepat cepat, bukan apa, kang datang penjual lain minta anda membeli!
so set siap siap nak beli apa,
mcm yaya, sourvenir nak beli keychain, fridge magnet, pen, beg telekung 


2. tak kurang hebat dengan peminta sedekah
memang anda akan dikerumuni dengan peminta sedekah di bandung yang tak dapat dibendung betapa ramai
sedekah tu memang amal jariah yg sangat baik, tap nasihat yaya lakukan secepat yang mungkin :)
sebab sorang anda kasi sedekah, akan datang lagi sorang dan sorang untuk meminta :)
walaupun anda berada dalam teksi, pastikan jangan beri masa tengah jammed, bila traffic light nak hijau tu, haaaa beri laa pada mereka
pernah satu ketika, datang anak kecil dekat pada yaya, meminta di tengah ramai orang, yaya hati kering je, dalam hati kesian teramat sangat, bukan tidak mahu memberi, tapi peminta yang lain sedang memerhati dari jauh, sampaikan anak kecil tadi ikut yaya melintas jalan raya dengan bahaya, katanya *"mati pon takpa laa kak asal saya mahu minta dr kakak"
gituhhh sekali !
RM1 sangat bernilai bagi mereka
bukan taknak kasi, sebab nanti anda jugak rimas sebab ramai yg kerumun.


3. proses tawar menawar
haaaaa jangan lupa bawa kalkulator!
bagi yang cekap mengira meng"convert" RM to rupiah, ingat dalam kepala jer!
atau, buat siap siap dalam kertas kecil dan simpan dalam wallet :)
ikut rate masing masing, macam ini :)




tawar sehabis mungkin, dapat kan nilai RM yg anda inginkan 
contoh baju tu nak dalam RM40 ---> so cakap kan penjual nak Rp120.000 jugak!!!



4. passport jangan merata!
kang tak balik negara sendiri pulak dahh :)





nota yaya :
Semoga urusan percutian anda di Bandung nanti berjalan lancar. 
Selamat bercuti dan melancong





3 comments:

  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete
  2. 1 CAR TOYOTA AVANZA 2013 FOR 2-5 PAX

    PAKET MURAH PROMO "1" : RP 375.000 / 118 RM/ USD 31.25
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR PACKAGE)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET

    PAKET MURAH PROMO "2" LEMBANG AREA : RP 425.000 / 133 RM / USD 35.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA


    PAKET MURAH "3" CIWIDEY : RP 525.000 / 165 RM/USD 43.75
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "4" GARUT : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "5" JAKARTA - BANDUNG : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN


    NEED HOME STAY
    NEW PAKET CARS + HOMESTAY = RP 900.000 NETT
    INCLUDE :
    > STAY FOR 2D/1N HOUSE IN PESONA BALI RESIDENCE ONLY 5 MINUTES FROM TOLL GATE BUAH BATU
    > 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
    > FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO HOME STAY
    > PLUS BREAKFAST FOR 4 PEOPLE

    WE PROVIDE KERETA FOR 2 PAX, 7 PAX, 10 PAX, 14 PAX OR BUS.

    CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
    whatsapp : +62 8213 97 313 88
    ym : adriani_ku@yahoo.com
    email : adrianiku@gmail.com
    web : http://sopirdibandung.blogspot.com/
    web homestay :http://kyahomestay.blogspot.com
    PIN BB : 28914414 / aul
    facebook : adriani_ku@yahoo.com
    twitter : @supirbandung
    LINE : +62 8213 97 313 88
    cp : aulia

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Wr,Wb,. Tuan /Puan

    salam ... terimakasih banyak banyak sudah sudi memberikan ruang kosong untuk promote pengkhidmatan transport saya di blog yang best sangat ini

    Yuk!! ke Bandung shoping & liburan. dika ada menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, berterampilan kemas, jujur, peramah & sopan
    (Company Name : diekha tour)
    Jenis Kereta: Innova, Avanza, Apv Suzuki, Coster & Bas.

    Anda boleh melawat beberapa tempat menarik di Bandung dengan menggunakan perkhidmatan yang menyediakan kereta yang dikhaskan untuk di sewa di Bandung, dan anda boleh memilih kereta yang sesuai untuk anda gunakan di Bandung. Anda hanya menulis e-mel kepada kami atau hubungi kami, pemandu kami dengan kereta yang anda perlukan akan mengambil anda di mana-mana di Bandung.

    diekha tour membantu anda untuk meneroka Bandung, tempat untuk membeli-belah di Bandung, tempat untuk makan dan melihat pemandangan di Bandung, panduan kami akan membantu anda meneroka Bandung City. Dan membawa memori manis.

    Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej) Bandung Dalam Bandar

    Kereta Taip Daily/14 jam

    Suzuki APV ( 7seat )
    Toyota Avanza ( 6seat )
    Toyota Innova ( 7seat )
    KIA Pregio ( 10seat )
    Isuzu Elf ( 11-15 seat )
    Isuzu Elf Long ( 16 seat )

    * semua dalam pakej termasuk pemandu, petrol, tol, makan pemandu.



    Email: diekha38@gmail.com;
    phone +whats app: +6281 320 627 412
    Fb. : diekha38@gmail.com / pusing pusing bandoeng

    ReplyDelete